Metsästyshaulikko & skeet

Metsästyshaulikko & skeet-ammunta Joensuussa Hammaslahden ampumaradalla

Hammaslahden ampumaradalla Joensuun läheisyydessä on kaksi Skeet haulikkorataa, jossa järjestetään ohjattua Metsästyshaulikko- sekä Skeet-haulikkoammuntaa.

Pääpaino radalla on metsästyhaulikossa, skeetin mukaisen heittojärjestyksen saa erikseen pyytämällä.

Skeet-rata

Skeetrata on puoliympyrän muotoinen. Sen kaarella vasemmassa päässä on korkea heitintorni A ja oikeassa päässä matala B. Tornien välinen etäisyys on noin 36 m.


Rata 1: korkea heitintorni A


Rata 1: matala heitintorni B


Yleiskuva radasta 1.

Ammunnan kulku

Kiekot heitetään korkeasta tornista noin 3 m korkeudelta vinosti kohti matalaa tornia ja vastaavasti matalasta tornista noin 1 m korkeudelta kohti korkeaa tornia. Kiekot lentävät aina samalla tavalla. Kiekkojen lentonopeus on noin 90 km/h ja lentopituus 65- 67 m. Sallittu ampuma-alue on noin tornien välinen matka.

Ampumapaikat, joita on kahdeksan, ovat puoliympyrän kaarella, siten että 1 paikka on korkean tornin juurella ja paikka 7 on matalan tornin edessä, paikat 2 – 6 ovat kaarella noin 8 m etäisyydellä toistaan ja paikka 8 tornien välisellä linjalla keskellä rataa. Ampuja seisoo valmiusasennossa rintamasuunta radan keskelle, pitäen asetta molemmin käsin piippu koholla silmien korkeudella, aseen perä on kiinni vartalossa lonkan korkeudella. Kiekot heitetään ampujan pyynnöstä, 0 – 3 sek kuluessa. Kun kiekko lähtee, ase nostetaan olkaan ja viedään kiekon lentoradan mukaan. Kun kiekko saavutetaan ja päästään sen ohi eli saadaan ns. ennakkoa, laukaistaan ase.

Metsästysammunnassa ammutaan ampumapaikoilta 1 ja 2, sekä 6 ja 7 ensin B-tornista tuleva kiekko, sen jälkeen välittömästi A-tornista heitetty kiekko. Ampumapaikoilta 3-4-5 ammutaan kaksi A-tornista tulevaa ja kaksi B-tornista tulevaa kiekkoa järjestyksessä B-A-B-A. Ampumapaikalta 8 ammutaan viisi kiekkoa järjestyksessä B-A-B-A-A. Ammunta suoritetaan siten, että kaikki ampujat ampuvat vuoron perään samalta ampumapaikalta, jonka jälkeen kaikki siirtyvät seuraavalle paikalle jne. Jokaista kiekkoa saa ampua yhdellä patruunalla.

Skeetin sarjaan kuuluu 7 yksittäiskiekkoa ja 9 kaksoiskiekkoa tietyn järjestelmän mukaisesti. Kaksoiskiekot heitetään molemmasta tornista yhtä aikaa.

Tervetuloa Skeetradalle

Olitpa kokeneempi haulikkoampuja tai vasta harrastuksen aloittava, kokeneet ammunnanvalvojamme antavat mielellään neuvoa ja opastusta oikean ampuma-asennon suhteen, sekä vinkkejä mm. ennakon ottamiseen.


Rata 2: heitintorni A


Yleiskuva radasta 2.