Haulikkoradat

Hammaslahden ampumaurheilukeskus tarjoaa erinomaiset puitteet metsästys­ammunnan harrastamiseen, sillä alueella on sekä Trap, Skeet, että Compak -haulikkoradat.

Metsästystrap, skeet ja compak

Haulikkoradoista löytyy metsästystrap, skeet ja compak sporting -radat. Näillä radoilla järjestetään säännöllisesti ohjattua haulikkoammuntaa. Haulikkoradoilla ampuminen on sallittu vain ohjatusti sovittuina ammuntapäivinä. Ratojen omatoiminen käyttö sekä omien heittimien/kiekkojen käyttäminen on ehdottomasti kielletty.

Metsästystrap

Trap-haulikkoradalla järjestetään ohjattua Metsästystrap-haulikkoammuntaa. Radalla on ammunnanvalvoja ja viisi ampumapaikkaa, joista ammutaan aina ampujasta poispäin lähtevää kiekkoa. Kiekot lähtevät heittimestä satunnaisesti 45-60° leveälle sektorille, ja eri ampumapaikoista saa harjoiteltua monipuolisesti ennakon ottamista pois päin lähtevään kiekkoon sekä ampumista eri ampumakulmista.

Metsästyshaulikko & Skeet

Hammaslahden ampumaradalla on kaksi Skeet-haulikkorataa, joilla järjestetään ohjattua Metsästyshaulikko- sekä Skeet-haulikkoammuntaa. Pääpaino radalla on metsästyshaulikossa, mutta skeetin mukaisen heittojärjestyksen saa erikseen pyytämällä.

Skeet-rata on puoliympyrän muotoinen, ja kiekot heitetään korkeasta tornista noin 3 metrin korkeudelta vinosti kohti matalaa tornia sekä matalasta tornista noin 1 metrin korkeudelta kohti korkeaa tornia. Kiekkojen lentonopeus on noin 90 km/h ja lentopituus 65-67 metriä.

Metsästyshaulikko sopii erinomaisesti esimerkiksi sorsa- tai kyyhkysjahtien harjoitteluun. Kiekot lentävät radan poikki vaihtelevilla etäisyyksillä, aivan kuin riistalinnut. Ammunta tapahtuu skeetradalla, jossa on korkea ja matala heitinkoppi sekä 8 ampumapaikkaa. Kiekkoja on 25, ja ne ammutaan yksi kerrallaan. Ampumamatka vaihtelee metsästystilanteita mukaillen. Lähimmillään kiekon voi rikkoa noin 5 m päästä ja kauimmillaan noin 36 m. Heittimessä on ajastin, eli kiekko lähtee heti tai enintään 3 sekunnin kuluttua ampujan pyynnöstä.

Skeet-ammunta suoritetaan siten, että kaikki ampujat ampuvat vuoron perään samalta ampumapaikalta, jonka jälkeen kaikki siirtyvät seuraavalle paikalle. Jokaista kiekkoa saa ampua yhdellä patruunalla. Skeetin sarjaan kuuluu 7 yksittäiskiekkoa ja 9 kaksoiskiekkoa tietyn järjestelmän mukaisesti. Kaksoiskiekot heitetään molemmista tornista yhtä aikaa.

Compak Sporting

Compak Sporting on erittäin suosittu ja monipuolinen haulikkoammunnan muoto, joka yhdistää elementtejä sekä Trapista että Skeetistä. Compak-radalla ampujat kohtaavat erilaisia lentoratoja, nopeuksia ja kulmia, mikä tekee lajista haastavan ja mielenkiintoisen sekä aloittelijoille että kokeneemmille ampujille.

Compak-radalla on useita ampumapaikkoja ja erilaisia heittimiä, jotka sijoitellaan strategisesti ympäri rataa. Tämä mahdollistaa laajan valikoiman erilaisia kiekkojen lentoratoja ja haasteita. Jokaisella ampumapaikalla ampujat kohtaavat erilaisia yhdistelmiä yksittäis- ja kaksoiskiekkoja, ja heidän on ammuttava tietty määrä kiekkoja ennen siirtymistä seuraavalle ampumapaikalle.

Compak Sporting -ammunnassa korostuu ennakon ottaminen, nopea reagointi ja tarkka silmä-käsi-koordinaatio. Laji sopii erinomaisesti metsästäjille, jotka haluavat parantaa taitojaan erilaisten riistalentojen ampumisessa. Lisäksi se tarjoaa kilpailullisen ympäristön, jossa ampujat voivat mitata taitojaan toisiaan vastaan.

Compak Sporting on mainio tapa kehittää haulikkoammuntataitoja ja nauttia monipuolisesta ja haastavasta ammunnasta. Sen avulla ampujat voivat kehittää tarkkuuttaan, nopeuttaan ja ennakointikykyään, mikä tekee lajista erinomaisen harjoitusmuodon metsästäjille ja kilpa-ampujille.

Hammaslahden ampumaurheilukeskus toivottaa kaikki tervetulleiksi kokeilemaan metsästysammuntaa ja kehittämään taitojaan Trap, Skeet ja Compak -radoilla.

Katso myös