Karhujahti 2023

Karhujahti 2023: karhu­porukkaamme lykästi tänäkin vuonna

Karhujahti 2023 saatiin seuramme osalta päätökseen. Jo hyvin rutinoitunutta karhu­porukkaamme lykästi taas tänä vuonnakin karhujahdissa!

Aloituspäivän aamuna ei saatu tuoretta havaintoa karhusta, joten lähdimme edellispäivän alkuillasta riistakameraan tulleen kuvan perusteella etsimään nallea Satulavaaran suunnalta. Hetken jäljityksen jälkeen vaikutti koira olevan jäljillä ja ei kun linkku auki ja hakemaan – eikä aikaakaan kun alkoi haukku.

Samoihin aikoihin n. puolentoista kilometrin päässä pyörähti karhu passimiehen edessä tiellä ja toinen koira löysättiin karhun kintereille. Heti selvisikin että ensin irtilasketulla koiralla on hirvet haukussa ja heti myös alkoi toisaalla karhuhaukku! Nuori Wiima narttu haukkuikin todella mallikkaasti ja selvitti reippaasti parit hukat.

Tilanne nostatti varmasti sykettä useammallakin metsästäjällä kun haukku kiersi useamman passin edestä, kunnes lopulta siirtyvässä haukussa pääsi passimies ampumatilanteeseen. Karhu haavottui ja pahaksi onneksi n. vartin päästä tilanteesta vaihtui haavakkokarhu hirviin koiralla.

Juuri ennen vaihtoa yksi passi näki karhua ja siitä taas uusi koira jäljittämään että saadaan karhu heti uudeestaan haukkuun. Ja taas kohta alkoi haukku, mutta pahaksi onneksi taas oli hirvi haukussa.

Tästä viimeisimmästä varmasta näköhavainnosta vielä yritimme jäljittää parilla omalla koiralla, mutta ei onnistanut – hirvet sekoittivat jahdin tässä vaiheessa totaalisesti. Aikamme tilannetta selvitettyämme saimmekin avuksi plotinajokoiria Uimaharjun suunnalta, jotka saivat lopulta selvän jäljistä ja karhun saatiin ylös makuulta alle kilometrin päästä siitä mistä hirvet sekoittivat jahdin.

Karhu juoksikin heti passiin josta se saatiin lopetettua! Päivä oli tapahtumarikas ja varmasti taas yksi mieleenpainuvista jahdeista monelle!

Heti seuraavana aamuna oli taas karhuhavainto ja saimmekin haukun, oli viimeinen lupa meidän alueella ja saimmekin luvan käyttöömme hetkeksi. Mutta taas oli karhu vaihtunut hirviin ja lupa annettin muualle jossa se saatiin käytettyä ennen kun saimme karhun kaivettua esille uudestaan.

Koko karhujahti oli ohi jo toisen päivän aamuna klo. 9.00 Joensuun seudun lupa-alueella. 

Katso myös