YHDISTYS

Puheenjohtajan palsta Pyhäselän Metsästäjät ry

Hyvät Pyhäselän metsästäjät ry:n jäsenet

Metsästyskausi on takanapäin, vuosikokoukset on pidetty ja valmistaudumme viettämään kesää jokainen omalla tavallamme. Osa miettii jo tulevia jahteja, osa tarkkailee luontoa, osa vain latailee akkujaan. Olemme palaamassa koronan jälkeen taas normaaliaikaan, mutta uusi pilvi on noussut taivaalle Ukrainan sodan myötä ja sen vuoksi maailma ei ole enää ennallaan. Sodan uhka on käsillä Euroopassa ja täytyy vain toivoa, ettei se leviä lisää, vaan rauha saataisiin ja ihmiset pääsisivät viettämään normaalia elämää niin kuin aiemmin. Omavaraisuuden merkitys kasvaa tulevaisuudessa merkittävästi ja me metsästäjät olemme tässä asiassa jo kokeneita edelläkävijöitä. Olemme harrastuksemme ansiosta osanneet varautua joka vuosi tulevaan vuoteen säilömällä riistaa ja muita luonnontuotteita jokapäiväisessä elämässämme. Meillä on muutenkin taito selviytyä ilman nykyajan mukavuuksia.

Metsästysharrastusta ajatellen meillä oli toinen kunnollinen talvikausi peräkkäin, pakkasta ja lunta on ollut molempia riittävästi. Suomen riistaeläimille tämä on hyvä asia ja riistakanta pysyy näin elinvoimaisena. Edellinen metsästyskausi alkoi seuruejahtien osalta perinteeksi muodostuneella karhujahdilla ja saaliiksi saatiin 2 nuorta karhua. Karhukantaa on saatu seuramme alueella leikattua tehokkaasti useiden hyvien jahtivuosien ansiosta, jäävä karhukanta on kuitenkin elinvoimainen. Jahdissa oli aloituspäivänä myös vesilinnun metsästäjät koirineen. Perinteinen hirvijahti sujui myös totutun tehokkaasti

Jarmo ja koira

ja jahti oli ohi jo marraskuun alkupuolella. Jäävä hirvikantakin oli laskennan mukaan kohtuullisen kokoinen, maanomistajien mukaan jopa lisäleikkausta kantaan toivotaan, koska lumisena talvena taimikkovahingot nousevat suuriksi. Pedoista sudet häiritsivät alueella useaan otteeseen koirametsästystä. Suden kannanhoidollinen metsästys osoittautui suureksi farssiksi luonnonsuojelijoiksi itseään kutsuvien ääriryhmittymien takia, eipä Pohjois-Karjalaan saatu muutenkaan kananhoidollisia lupia. Tähän asiaan pitää saada muutos tulevaisuudessa. Meidän metsästäjien ja maaseudun asukkaiden pitää äänestää eduskuntaan päättäjiä, jotka ajavat meidän asioita, sillä muuten me olemme pikkuhiljaa muuttumassa pelkäksi susireservaatiksi.

Kenneltoiminta oli taas jäsenten keskuudessa aktiivista, jäsenistön koirat menestyivät hyvin kokeissa laajalla rintamalla. Kuten aiemminkin olen maininnut, olemme Pohjois-Karjalan kovimpia kennelseuroja, olkaa ylpeitä siitä. Tänä vuonna meillä ei ole koiranäyttelyä järjestettävänä. Käyttökokeita järjestämme ajo- ja hirvikoirapuolella. Tervetuloa mukaan myös kaikki uudet toimijamme.

Ampumaradalla meidän vahva talkooporukka osoitti taas voimansa saunarakennushankkeessa. Oli ilo olla mukana noin vahvassa, kokeneessa ja ammattitaitoisessa rakennusporukassa. Seuran kasvamisen ja kehittämisen meininki on huomattu koko maakunnan metsästäjien piireissä, tämä on tullut esille jutellessani asioista maakunnan metsästäjien kanssa. On hienoa, että meillä on jäseniä, jotka ajattelevat seuratoiminnassa myös seuran tulevaisuutta, ilman tällaisia jäseniä seura taantuisi ja kuihtuisi. Suuret kiitokset teille talkooaktiivit.

Toivotan kaikille jäsenille ja yhteistyökumppaneille mielekästä ja rentouttavaa metsästyskautta upean harrastuksen parissa.

Jarmo Tanninen